Обяви|Публикуване на обяви|Помощ|Запазени обяви |Вход|Регистрация|Забравена парола

Оsteoporoza!!! Тревожни данни

Според проучване по Националната програма за ограничаване на остеопорозата у нас всяка трета жена над шестдесетгодишна възраст с остеопороза, а половината имат намалена костна плътност.
Над 300 000 от тях са с различни счупвания на костите: около 10% са със счупване на гръбначния стълб, 18% на ръката, 7. 3% на бедрената шийка и останалите - с други фрактури. Още 250 000 ще получат фрактура в следващите 10 години. Едва една десета от дамите обаче знаят за състоянието си. 200 000 пък въобще не подозират, че са с фрактура на гръбнака. Най-опасно е счупването на бедрената шийка. В първата година 20% от хората с такова счупване умират. Мъжете боледуват по-рядко и по-леко от остеопороза. Ако се получат усложнения обаче при тях смъртността е по-голяма.

Остеопорозата е увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса и повишен риск от счупвания на костите при незначителни травми или дори спонтанно. Остеопорозата е "тихо" заболяване. Тя се развива бавно и незабелязано и когато се появят болки в кръста, намаляване на ръста и изкривяване на гръбначния стълб, състоянието е вече в значително напреднала фаза. Затова е препоръчително периодично диагностициране на костната плътност с "денситометрия" – изследване, което е напълно безболезнено, безвредно и надеждно. Резултатът от това изследване дава информация за състоянието на костите и насочва към необходимите мерки - профилактични или терапевтични, които трябва да се предприемат.
Най-често засегнатата група от това заболяване са жените, особено след менопауза. Установено е, че в първите 5-7 години след менопаузата жените могат да загубят до 20% от масата на техните кости, но при мъжете след петдесет годишна възраст с намаляване на нивото на тестостерона, също се наблюдава повишаване скоростта на разреждане на костите.
Рисковите фактори за възникване на остеопороза са многобройни: наследственост, възраст, пол, телесно тегло, ограничена двигателна активност, повишена функция на щитовидната жлеза, недоимъчно хранене, особено в детската и юношеска възраст, тютюнопушене, продължително използване на някои медикаменти, особено кортикостероидите, използвани за лечение на астма, ревматоиден артрит или псориазис. Остеопорозата може да бъде предотвратена, а веднъж възникнала, тя може да бъде лекувана твърде успешно. За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказано благоприятен ефект върху костите: достатъчен прием на калций и витамин Д; ежедневни физически упражнения; избягване на тютюнопушенето и употребата на алкохол; своевременно изследване на костната плътност и терапия в случаите, когато това се налага.
Най-съществената профилактика на остеопорозата в зрялата възраст е изграждане на максимално здрав и плътен скелет през детството и юношеството. До около 20 годишна възраст повечето жени са натрупали близо 98% от скелетната си маса. При двата пола изграждането на скелета завършва до около 30 годишна възраст. След това количеството калций, което се освобождава от костите надхвърля това, което се натрупва. Когато приемът е нисък, механизмите които регулират калциевото равновесие в организма мобилизират значително количество калций от костите и те обедняват на минерали. Особено вредни за скелета са прилагане на диети за отслабване в този период на живота. Бедно на въглехидрати и богато на белтъци хранене води до увеличаване киселинността на кръвта, което потиска клетките изграждащи костите.
Достатъчен хранителен прием на калций и витамин Д са ключови фактори, в поддържането здравината на скелета. Добър източник на калций са млякото и млечните храни, зелените листни зеленчуци, консервирани с костите риби, бадеми, лешници. Витамин Д е витаминът, осигуряващ доброто усвояване на калция от храната. Той се съдържа в ограничен брой храни (мазни риби, особено сьомга, рибено масло, яйчен жълтък), поради което някои от храните се обогатяват допълнително с тази важен за костната обмяна витамин.
Основно потребностите на витамин Д се набавят за сметка на синтеза му в кожата при излагане на слънце. Излагане на слънце на откритите части на тялото (лице и ръце) в продължение на 10-15 минути три пъти седмично се счита за достатъчно добър начин за набавяне на нужното количество витамин Д. Други хранителни вещества, необходими за костното здраве, са магнезий, фосфор, калий, витамин С, витамин В6, цинк, които се съдържат в повечето храни. Добре балансираният хранителен режим намалява риска от костна деминерализация, но в някои случаи потребностите от калций са по-високи от количеството, което може ежедневно да се приеме с диетата. В такива случаи се препоръчва приемането на подходащи добавки към храната. Това е наложително да се прави при бременност и кърмене, през юношеската възраст и менопаузата, както и при лица, които са наследствено обременени или са с продължителна глюкокортикоидна терапия.
Балансирано хранене, системни физически натоварвания и ограничаване на тютюнопушенето и консумацията на алкохола са водещи в профилактика на остеопорозата.

В кабинет Грация сме разработили ефективни програми за профилактика и съпътстващо лечение на остеопороза с помощта на нарочно за целта разработени от български и световни производители биологично-активни добавки. Те са сертифицирани клинично тествани 100% натурални продукти, без изкуствени консерванти, оцветители и ароматизатори и генномодифицирани съставки. Продуктите нямат аналози, не са алтернатива на лекарствена терапия, провеждана по лекарско назначение и не заместват пълноценното хранене. Могат да се употребяват самостоятелно или успоредно с лекарствени средства, ако се налага. Изпращаме по пощата и с куриер.

Контакти
Адрес на холистичен кабинет Грация М:
София, бул. "Скобелев" 77 А, до Руски паметник
Работно време: вторник-петък от 9 до 18 часа, събота от 10 до 16 часа,
без неделя и понеделник.
Цена:не е обявена
Местонахождение:гр. София
Обявата е публикувана на: 25 нoeмврu 2017 г.
Валидност на обявата: 28 юнu 2018 г.
* Обявата е разгледана 1680 пъти

Данни за контакт

Холистичен информационно-консултативен кабинет Грация М
Бул. "Ген. М. Скобелев" 77А до Руски паметник
02/ 951 68 09 , 02/ 852 46 91, 02/416 97 75
Жасмин Чернякова
02 951 68 09
0899845803
Руси Русев
0896 321 424
0887 465 316
Skype
russirussev43

Изпрати съобщение

Още обяви...

Още обяви за: данни  тревожни

Въпроси и отговори по обявата

Задайте въпрос на подателя  (Трябва да сте логнат за да задавате или отговаряте на въпроси)
Няма въпроси и отговори за тази обява

Подобни обяви

 
Извлечете максимална полза от тази богата на антиоксиданти и хранителни вещества комбинация от дребни плодове. Ако желаете максимално да ...
 
Уникална хранителна подкрепа за оптимално здрави стави Глюкозаминът и хондроитинът са известни добавки за стави, но само AquaSource Флексибилити съдържа ...
Зелена енергия - универсалната клетъчна храна - обяви Търговия / Стоки 
Цена: 63 BGN Данни : Зелена енергия на АкваСорс е висококачествена универсална клетъчна храна, синергична комбинация от АкваСорс водорасли АФА, ...
Колаген комплекс 60капс. + Матрикс 30таблетки 
Матричен комплекс от подбрани минерални соли на Калций и Магнезий, обогатен с Витамини D3 и B6, с цел максимална абсорбция от организма на Калция и максимален ...
 
Предназначена за поддържане на клетъчното здраве и повече енергия. AquaSource Зелена Енергия е един от най-продаваните ни продукти, дължащо се на синергичната ...